23 Ağustos 2010 Pazartesi

KARA KİTAP


Kara Kitap (Roman)
Orhan Pamuk
İletişim Yayınları:312,
İstanbul,
17.Baskı, Aralık 1994
ISBN:978-975-470-453-2
448 Sayfa


Orhan Pamuk Türkiye'de hâlâ çok tartışılan bir yazar. Türkiye'nin Nobel Edebiyat Ödülü almış tek yazarı. Yalnız yazar değil bir "aydın" ve bir "entelektüel". Ödülle ilgili çoğu edebi olmayan tartışmalar yapılsa da artık bir "dünya yazarı" olduğu tartışılmaz.
İlk kitabı "Cevdet Bey ve Oğulları" benim de ondan okuduğum ilk kitabıydı.
Sonrakileri sunuluş şekli ve "çok satan" niteliği nedeniyle okumamıştım.
Yıllar sonra okuduğum "Kara Kitap" onun "tek yapıtlı" ve "kendini yineleyen" yazarlardan olmadığını benim için de ortaya koydu.
Her sanat yapıtı bir "anlam" arar ve varolurken o anlamı yaratır. Bu yapıt Orhan Pamuk'un "anlam arama ve yaratma" sürecinde bizleri kendisine "izleyici" ya da "tanık" kıldığı bir yapıt.
İçinde yine "İstanbul", yine bir "tarih dilimi", yine "gerçek" insanlar ve "gerçek" mekanlar var. Sonuçta yine "romanı roman yapan unsurların" tümünün olduğu bir "klasik roman"la karşı karşıyayız.

Yalnız yazma değil, her okuma da eylem olarak bir "yaratma"dır. Onun zamanı yalnızca yaratıcısına bağlıdır. "Geç okuma"lar olsa olsa "yaratıların o okur için gecikmesinin" dışında bir olumsuzluk doğurmazlar. Benim için de öyle oldu. Henüz okumadıysanız, okuduğunuzda sizin için de öyle olacağına eminim.

23.08.2010 / (898/25)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder